اگر کودک از انجام تکالیف مدرسه اجتناب میکند یا میگوید که نمیتواند آنها را انجام دهد نیاز به کمک برای افزایش توان شنیدن و تمرکز دارد. اولین کاری که باید انجام دهید این است که علت را بیابید.
برای این کار میتوانید از محیط مدرسه و معلم شروع کنید. مطمئن شوید که معلم، مدیر، همکلاسیها و حتی فضای کلاس هیچکدام موجب آزردگی کودک نشده است. بعد از آن سراغ خود او بروید و ببینید آیا او ناتوانی یا اختلال در یادگیری دارد یا صرفا نمیتواند تمرکز کند. هر کدام از این عوامل نیاز به راهکارهای متفاوتی دارد اما برخی راهکارها را میتوانید در پیش بگیرید.
اتاق تکلیف درست کنید
اگر میتوانید برای کودک یک فضای آرام و کنترل شده برای انجام تکالیف اختصاص دهید. حواستان باشد که در این فضا هیچ وسیلهای که باعث حواسپرتی کودک شود نباید وجود داشته باشد.
به او کمک کنید
هر زمان که کودکتان از شما کمک خواست به او کمک کنید. به او بگویید که این چالشی است که او باید بتواند از عهده آن بربیاید و میتواند روی کمک شما هم حساب کند. یکی از کمکهای شما میتواند این باشد که درباره موضوعی از درس که او ابراز بیعلاقگی میکند، یک نمایش یا حتی اردو راه بیندازید.
جایزه بگذارید
اگر کارهایش را انجام داد یا زمانی که به یک سؤال سخت پاسخ داد، جایزهای هرچند کوچک برايش در نظر بگیرید. حتی اگر جایزهای که میگیرد عصبانیاش کرد، شما آرامشتان را حفظ کنید و به سیستم پاداشدهی ادامه دهید.
زمان تعیین کنید
حواستان باشد که زمان دیروقت را برای انجام تکالیف درنظر نگیرید و کمی بعد از آمدن از مدرسه و استراحت او را به اتاقی که باید تکالیفش را انجام دهد، راهنمایی کنید. اگر مشق را به دیروقت موکول کنید، کودک خسته خواهد شد و تمرکزش را برای مطالعه از دست خواهد داد.
از همکلاسیها کمک بگیرید
اگر دوست یا همسایهای دارید که همسن کودکتان است و از قضا درسخوان هم هست، میتوانید از او کمک بخواهید و در هفته یکی، دو برنامه بچینید که آنها با هم درس بخوانند تا کمکم فرزندتان به درس علاقه پیدا کند.
قاطع باشید
با لحن قاطع اما مهربان به فرزندتان بگوييد كه نميتواند با كوچكترين بهانهاي مدرسه رفتن را تعطيل كند. به همين منظور برايش قانون بگذاريد؛ براي مثال اگر بهانه بیماری را برای نرفتن به مدرسه عنوان کرد بگوييد كه حتما بايد تب بالا يا علائم روشني از بيماري يا يك دليل قانعكننده و درست داشته باشد تا بتواند به مدرسه نرود.
مهدیه رضایی، مشاور و هنردرمانگر
نداشتن تمرکز میتواند بیعلاقگی ایجاد کند
اگر فرزندتان زمانی که دیکته مینویسد یکی، دو کلمه را جا میاندازد یا نقطهها و سرکشها را کم و زیاد میگذارد يا کتاب و دفترهایش را گم میکند و باید دنبال آنها بگردد، فرزند شما از کمبود تمرکز رنج میبرد. این وضعیت در صورتی که ادامه پیدا کند باعث کاهش علاقه کودک به تحصیل میشود. تمرکز پایین به معنای آن است که کودک توانایی تداوم و نگهداشتن توجه خود را به روی هدف تعیین شده نداشته باشد و با کوچکترین محرکهای محیطی هنگام انجام تمرین مبتلا به حواسپرتی و دچار افت عملکرد شود. این دسته از کودکان از فضای مدرسه خسته شده هر روز برای نرفتن به مدرسه بهانهتراشی میکنند.
به عوامل محیطی توجه کنید
باید توجه داشت که هر شیطنتی اختلال در تمرکز نیست. گاهی اوقات به طور واقعی در محیط کلاس حجم صداهای جانبی بالاست یا کودک در کنار دانشآموزی نشسته که بسیار شلوغ است و باعث حواسپرتیاش میشود یا به خاطر جثه ریزش از توجه معلم دور میماند، بنابراین باید درنظر داشته باشید که اول به فاکتورهای محیطی توجه کنید. والدین عزیز باید بدانند که راههای علاقمند کردن کودکان به مطالعه و فضای آموزشی بدون افزایش تمرکز کودک امکان ندارد چراکه این یک قانون علمی است که انسانها به موضوعی بیشتر علاقهمند میشوند که به آن تسلط بیشتری داشته باشند.
به این توصیهها عمل کنید
– قبل از ورود کودک به مقطع پیشدبستانی از توانایی و مهارت او در انجام بازیهای واقعی مطمئن شوید و وقت بیشتری را به بازیهایی که چشم و دست در آن درگیر میشوند، اختصاص دهید (توپبازی، پرتاب دارت، تیلهبازی و…)
– زمانی که کودک نقاشی میکند توجه کنید که رنگآمیزی او کامل و با دقت باشد. این کار را با بازی و شوخی همراه کنید و از تذکر افراطی بپرهیزید.
– همیشه در وسط خانه میزی را به عنوان میز مطالعه و گفتوگو قرار دهید و قبل از اینکه کودک موضوعی را در کلاس درس یاد بگیرد دربارهاش صحبت و گفتوگو کنید و کتابها و فیلمهای مرتبط را به او نشان دهید. اینکه بتوانید کاربرد آن موضوع را در زندگی روزمره مورد بحث قرار دهید، کنجکاوی و علاقهمندی کودک را به فراگیری آن مطلب بیشتر خواهید کرد و در این صورت کار معلم در این رابطه آسانتر خواهد شد.
– از اینکه کودک را بارها صدا کنید، خودداری کنید. فعال شدن بیش از حد والدین و تکرار وظایف برای کودک صرفا به افزایش نقطه ضعف او و درنهایت کاهش اعتماد به نفس در او منجر خواهد شد، بنابراین راههایی را به کار بگیرید که در آن بیشتر کودک فعال شود.
– در صورتی که کودکتان به واسطه عدم تمرکز دچار افت تحصیلی شده است حتما با روانشناس کودک در این مورد گفتوگو کنید.