پرخاشگری در نوجوانان در واقع تجربه ای است که بیشتر والدین با آن مواجه می شوند. اغلب این نوع پرخاشگری در نوجوانان نگرانی هایی برای والدین به دنبال دارد. در حقیقت نوجوانان درآستانه بلوغ پرخاشگر شده و ممکن است مانند دوران کودکی حرف گوش کن نباشند و با گوشهگیری، ناسازگاریها و بعضیرفتارهای عجیب و غریبشان، موجب نگرانی والدین می شوند و حتی از برقراری یك ارتباط كلامی ساده هم با شما عاجز می شوند.
زمانی که نوجوانان شروع به ابراز استقلال و جستجوی هویت خود می کنند ،تغییرات رفتاری را تجربه می کنند که ممکن است برای والدین عجیب و غریب و پیش بینی ناپذیر به نظر برسد. کودک فرمانبردار شما که تا پیش از این نمی توانست از شما جدا شود، اکنون تا چندین متری شما دیده نمی شود ودر واکنش به هر حرف شما حاضر جوابی میکند.
این موارد متاسفانه رفتارهای طبیعی یک نوجوان هستند.اما یک نوجوان پرخاشگر مشکلات رفتاری، هیجانی و یادگیری فراتر از یک نوجوان عادی نشان می دهد.او ممکن است به طور مکرر رفتارهای پرخطر مثل پرخاشگری ، فرار از مدرسه، سوء مصرف مواد یا الکل ، روابط جنسی ، آسیب به خود، دزدی یا دیگر رفتارهای بزهکارانه را بروز دهد.هم چنین ممکن است است نشانه هایی از مشکلات سلامت روان مثل افسردگی، اضطراب یا اختلالات خوردن را داشته باشد.
از آنجایی که هر رفتار منفی که بارها و بارها تکرار می شود، می تواند نشانه ای از یک مشکل زیربنایی باشد، بسیار اهمیت دارد که والدین بدانند چه رفتارهایی در طول دوران نوجوانی طبیعی و چه رفتارهایی غیرطبیعی است. همه نوجوانان نیاز به دوست داشته شدن دارند. نوجوانان افرادی با شخصیت ها و علائق منحصر به فرد هستند. آگاهی از رشد نوجوان می تواند به شما کمک کند راه هایی برای حفظ ارتباط با فرزندتان و غلبه بر مشکلات این دوره پیدا کنید.
علت پرخاشگری در نوجوانان چیست؟
خشم یکی از هیجانات انسان است که در تمام طول عمر ممکن است با آن سروکار داشته باشیم و در لحظههایی از زندگی آن را احساس کنیم اما در یک دوره از زندگی انسان، خشم بیشتر از هر دوره دیگری بروز میکند و آن دوره نوجوانی است که بسیاری از روانشناسان از آن به نام دوره بحرانی زندگی نام میبرند و به باور آنها دوره نوجوانی دوره سرکشی و طغیان است. در مورد علت افزایش پرخاشگری در نوجوانان میتوان به تعاملی از موارد زیر اشاره کرد:
-
فعالیت هورمونهای جنسی در دوره نوجوانی
-
رفتار پرخاشگرانه قبلی
-
قربانی آزار فیزیکی یا جنسی بودن
-
قرار گرفتن در معرض خشونت در خانه یا جامعه
-
فاکتورهای ژنتیکی
-
خشونت در رسانه
-
استفاده از الکل یا مواد مخدر
-
حضور سلاح گرم در خانه
-
آسیب مغزی در اثر ضربه
-
تجاوز به حقوق نوجوان و نادیده گرفتن مالکیت او
-
آزارهای کلامی و الفاظ توهینآمیز به نوجوان
-
تنبیه و حمله فیزیکی به نوجوان
-
بازداشتن نوجوان از انجام علایقش
-
تحتفشار گذاشتن نوجوان و اصرار به انجام کاری که تمایل ندارد
-
شیوه برخورد نامناسب والدین با نوجوانان و استفاده از امر و نهی به آنان