اولین نکتهای که در هنگام درس خواندن باید مورد توجه دانشآموز باشد، مکان و زمان درس خواندن است، شرایط محیطی و زمانی در نحوه یادگیری و ماندگاری مطالب در ذهن، بسیار موثر است. توصیه میشود دانشآموز مکان و زمانی را برای مطالعه انتخاب کند که تمرکز حواس بیشتری را برای وی به دنبال داشته باشد و دانشآموز با فکری آُسوده در مکانی مناسب و آرام و بدون سروصدا به درس خواندن بپردازد.
رفت و آمدهای مکرر، هوای نامناسب، گفتوگوی اطرافیان و موارد دیگر میتواند در چگونگی مطالعه دانشآموز موثر باشد.
از طرفی رنگ، نور و تهویه محل مطالعه نیز از موضوعات شایان توجه است، زیرا با خستگی و حتی میزان یادگیری نسبت مستقیم دارد. رنگ محیط هر چه روشنتر باشد، برای ایجاد آرامش و تمرکز مفیدتر است.
به علاوه، هنگام مطالعه مغز به میزان زیادی اکسیژن نیاز دارد که این میزان از محل تهویه مناسب فراهم میشود، بنابراین بهتر است دانشآموز هنگام مطالعه استراحتهای کوتاهی به خود بدهد و در فضای باز چند نفس عمیق بکشد.
بسیاری از افراد معتقدند مطالعه باید صبحها انجام شود. اما افرادی نیز ترجیح میدهند شبها را برای مطالعه کردن انتخاب کنند. بنابراین با توجه به شناختی که هر فرد از خود دارد، باید تشخیص دهد که بهترین زمان مطالعه برای او چه زمانی است. البته مطالعات زیاد، حاکی از آن است که مغز در ساعات ابتدایی صبح، آمادگی بیشتری برای فراگیری دارد. اما گر کسی در این ساعات نمیتواند تمرکز داشته باشد، میتواند با توجه به خصوصیات خود زمان دیگری را برای مطالعه انتخاب کند.
دومین نکته قابل تامل که در جهت حل مشکل این دسته از دانشآموزان به ذهن میرسد، تغییر روشها و تکنیکهای مطالعه است. بسیاری از روشهای درس خواندن دانشآموزان غلط هستند، به عبارتی عادتهایی هستند که دانشآموز به مرور در طی زمان تحصیل خود به علت تکرار و اصرار بر استفاده از روش غلط خود، به آن دچار شده است. این دسته از دانشآموزان درصورتی که تکنیک مطالعه خود را تغییر دهند و از روشهای پیشنهادی به صورت گام به گام و صحیح بهره برند، میتوانند شانس خود را آزمایش کرده و در آزمونها و امتحانات نمرات بهتری را کسب کنند.
مروری بر روشها و تکنیکهای مطالعه
1- خواندن بدون نوشتن
2- خط کشیدن زیر نکات مهم
4- خلاصه نویسی
5- کلیدبرداری