آشنایی با عمده ترین مشکلات والدین در خصوص فرزندان نوجوان خود:
در این قسمت ما بخشی از شایع ترین مشکلات نوجوانان را که خانواده ها با آن رو به رو می شوند؛ به صورت جامع و مفید در اختیار شما والدین عزیز قرار داده تا با شناخت و بررسی هر یک در رفتار و اعمال فرزندتان بتوانید راهکاری مناسب را در شیوه تربیتی خود اعمال کرده و با فرزندان نوجوان خود برخورد کنید. از جمله مشکلات نوجوانان می توان به موارد مطرح شده در زیر اشاره کرد:
مخالفت و ناسازگاری برای رفتن به میهمانی یا مسافرت:
یکی از شکایت والدین در خصوص مشکلات نوجوانان، عدم تمایل و بی علاقگی فرزندانشان از سن 11 سالگی به بعد برای حضور در جشن ها و مهمانی های خانوادگی یا مسافرت های جمعی است. نوجوانان در این اوقات اغلب بهانه گیر شده و دوست دارند به جای شرکت در جمع های خانوادگی وقتشان را با دوستان یا به تنهایی در خانه سپری کنند؛ در چنین شرایطی والدین نگران فعالیت های فرزندشان هستند. به طور مثال هنگام تنها ماندن کودک در خانه ممکن است مدام ذهن پدر و مادرها درگیر کارهای او نظیر سر زدن به چه سایت هایی در فضای مجازی و یا تماشای چه نوع فیلم هایی و… می باشد.
در صورتی که با دوستانشان نیز باشد، مدام دغدغه مسائلی در رابطه با دوستانشان را دارند که دوستانش چه کسانی هستند؟ آیا هم سن و هم جنس هستند؟ چه تفریحاتی را برای اوقات فراغت خود انتخاب می کنند؟ آیا دوستانش مواد یا مشروبات الکی مصرف می کنند؟ آیا منظور از دوست، جنس مخالف است؟ و …
داشتن دوستان و همکلاسی های نامناسب:
از دیگر مشکلات نوجوانان در این دوران انتخاب نادرست نوع دوستان و همکلاسی های خود است که این کار در اغلب اوقات تاثیرات و پیامدهای ناگواری را برای آن کودک به دنبال خواهد داشت. در واقع آن ها می توانند به نوعی مشوق او برای انجام کارهای ناپسندی نظیر کشیدن دخانیات، دیدن فیلم های ممنوعه و دزدی، هم جنس بازی و … بوده و نوجوانان اغلب اوقات در این دوره گرایش بیشتری برای سپری کردن اوقات خود با دوستانشان دارند.
در چنین شرایطی و در صورت عدم کنترل و نظارت والدین و معلمان ممکن است این کودکان در سنین بزرگسالی نیز این راه را دنبال کرده و زندگی خود را تباه کند. مدرسه همانطور که محلی برای یادگیری و برقراری روابط اجتماعی است در صورتی که نظارت کافی بر روی رفتار و اعمال نادرست بچه ها صورت نگیرد، می تواند آثار زیان باری را بر روی زندگی آن ها داشته باشد.
روابط ناسالم نظیر دوستی با جنس مخالف و یا دیدن فیلم های غیر اخلاقی:
از اصلی ترین نگرانی های والدین در خصوص مشکلات نوجوانان خود، برقراری رابطه با جنس مخالف و تمایل او برای دیدن فیلم های غیر اخلاقی است. پیشرفت دانش و تکنولوژی و استفاده روزانه از اینترنت امروزه باعث شده که نوجوانان درباره اینگونه از مسائل و خطرهای آن در جامعه اطلاعات کافی را داشته باشند. بنابراین این روابط در سنین پایینی مثل نوجوانی و دور از نظارت خانواده ها یک اشتباه اساسی بوده و باید به شدت مراقب آن ها بود.
پرخاشگری و عصبانیت های بی مورد نوجوانان:
احساس برتری و استقلال طلبی در این دوره از زندگی سبب بروز رفتارهایی ناخوشانید از سوی نوجوانان خواهد شد. یکی از مشکلات نوجوانان، تغییر هورمون های بدن آنها به سبب رشد و تکامل اندام های جنسی است. همچنین خلق و خو و عوامل ذهنی-روانی کودکان در این دوره به مرحله ثبات خود خواهید رسید و هرگونه استرس، اضطراب، سرزنش، حسادت، رفتار تنش زا و تند از سوی والدین و اطرافیان باعث عصبانیت و پرخاشگری آن ها خواهد شد. نوجوانان در این دوره تلاش دارند تا خود را در قبال پذیرش مسئولیت های جدید به شما ثابت کنند.
اعتیاد بیش از حد نوجوانان به اینترنت، گوشی و بازی های کامپیوتری:
یکی دیگر از مشکلات نوجوانان سپری کردن زمان زیادی از وقت خود در اینترنت و انواع شبکه های مجازی نظیر تلگرام، واتساپ، اینستاگرام و… است که البته اگر این مسئله در حد کنترل شده ای صورت گیرد؛ جای هیچگونه نگرانی نبوده و کاملا طبیعی است. به طور کلی نوجوانان در این سنین به انجام فعالیت هایی نظیر آنچه که در زیر ذکر شده علاقه بیشتری را از خود نشان می دهند:
* تمایل به تنهایی در خانه یا اتاق خود
*بیرون رفتن با دوستان
* استفاده کردن از تلفن همراه به صورت افراطی؛ به طوری که مانع انجام تکالیف و مسئولیت های مدرسه، بی توجهی به محیط اطراف، خواهد شد.
عدم تمایل برای درس خواندن و رفتن به مدرسه:
برخی از نوجوانان مخصوصا پسرها هیچ رغبتی برای شرکت در کلاس های مدرسه و درس خواندن نداشته و دوست دارند این ایام را با فراغت بال بیشتری در کنار دوستان خود سپری کنند. اغلب درگیری ها و فرار از مدرسه و یا افت نمرات کودکان مربوط به این دوران بوده و باید علت عدم تمایل آن ها برای نرفتن به مدرسه کشف شود. توجه داشته باشید که اگر فرزند شما در حرفه ای از توانایی و مهارت کافی برخوردار بوده او را برای تقویت خود در آن حرفه یا رشته راهنمایی و تشویق کنید.