بچهها معمولا کنجکاو و پرانرژی هستند و دلیل اصلی برای عدم تمرکزشان این است که ذهن آنها عملکرد متفاوتی دارد.
۱. بازیکردن تمرکز کودکان را افزایش میدهد
ازآنجاییکه کودکان در هنگام بازی، مطالب زیادی را یاد میگیرند، بهتر است کاری کنیم فعالیتهایشان بیشتر شبیه بازیکردن باشد. تلفن هوشمند، تبلت و رایانه را از آنها دور نگاه دارید و اجازه دهید کودکان، با اسباببازیهای معمولی بازی کنند و همچنین بازیهایی که تمرکز آنها را بیشتر میکند را انجام دهند و تمرکزکردن را تمرین کنند.
- بازیهای فکری: قدرت تمرکز کودکان را با انجام بازیهای فکری بیشتر کنید. بازیهایی که نیازمند فکرکردن، برنامه ریزی و استفاده از حافظه هستند، مفیدند. جدول کلمات، جورچین و بازی با کارت میتواند قدرت تمرکز کودک روی کلمات، اعداد و تصاویر را بالا ببرد. پازل تصویری که در آن، بچههای کوچکتر باید بهدنبال یک غلط یا یک شی پنهان در تصویر بگردند، میتواند توجه و تمرکز کودک را بالا ببرد.
- مرتبکردن: مرتبکردن و تمرکز رابطهی خیلی قویای دارند. دنبالکردن دستور تهیه غذا، چیدن میز و مرتبکردن اشیاء به ترتیب حروف الفبا، فعالیتهایی هستند که به کودکان کمتمرکز کمک میکنند.
- نشستن: در این بازی کودک تمرین میکند که بتواند مدت زمانی را فقط در یکجا، بدون تکانخوردن بنشیند. یک بازی تمرکزی دیگر در این دسته بازیها، «مجسمهبازی» است. با تکرارکردن این کلمه، ذهن کودک عادت میکند، و کمکم این ارتباط بین ذهن و بدن تمرکز کودک را بالا میبرد.
۲. محیط را آماده کنید
برخی کودکان با محیط آرامشبخش و ساکت راحتتر هستند. برخی دیگر در محیطی راحتتر هستند که جنبوجوش زیادی دارد. درک این مسأله که کودک شما در کدام محیط راحتتر است، میتواند اولین قدم در افزایش تمرکز او باشد.
۳. تغذیه سالم
خوردن غذای سالم رابطه مستقیمی با تمرکز کودک دارد. خوردن غذاهای آماده یا شیرین باعث میشود کودک بیحال شود، ولی غذاهای پروتئینی مانند بادام، تخممرغ و گوشت بدونچربی هوشیاری و تمرکز را بالا میبرد.
۴. چرتزدن و استراحت تمرکز را بیشتر میکند
بیشتر کودکان بعد از یک خواب خوب شبانه راحتتر میتوانند تمرکز کنند. یک چرت کوتاه برای ۲۰ دقیقه بعد از مدرسه یا بعدازظهر برای افزایش تمرکز عالی است. قبل از اینکه کودک درسخواندن را شروع کند، باید دستشویی برود و چیزی بخورد. چون این چیزها تمرکز را پایین میبرد.
۵. کارهای بزرگ را به کارهای کوچکتر تقسیم کنید
خواندن یک فصل کامل از یک درس، بهصورت یکباره ممکن است برای کودک سخت باشد. بهتر است فصل را به صفحهها و حتی پاراگرافهایی تقسیم کنیم تا کودک بعد از به اتمامرساندن هر کار کوچکی احساس موفقیت کند و به او انگیزه دهد کار خود را ادامه دهد.
۶. اهداف کوتاهمدت برای تمرکز بهتر هستند
برای رسیدن به یک هدف، محدودیت زمانی تعیین کنید. اگر هدف درسخواندن است، میتوانید بگویید در ۲۰ دقیقه تعداد مشخصی صفحه خوانده شود.
۷. کودک خود را برای کار بعدی آماده کنید
وقتی که کودک مشغول کاری است به او بگویید که بعد از آن باید چکار کند. چند دقیقهای به او فرصت دهید تا این کار را تمام کند و به سراغ کار جدید برود. این کار مخصوصا وقتی مفید است که کودک کاری را انجام میدهد که برای او جالب است و از آن لذت میبرد. چون معمولا دلش نمیخواهد از آن کار دست بردارد و کار دیگری را انجام دهد.
۸. زمانی را به حواسپرتی اختصاص دهید
کودکان بهصورت طبیعی پرانرژی و بازیگوش هستند، پس، وقتی زمان آنها برای انجام کاری به پایان رسید، میتوانیم زمانی را به آنها بدهیم تا انرژی خود را تخلیه کنند. بهتر است در این زمان کار متفاوتی انجام دهند.